Omslag: Alette Bertelsen
 
 
 
SLIP KØTERNE FRI
 
 
Da Johan flytter ind i nabohuset begynder Kalle at få problemer. Johan har to bidske kamphunde og et voldsomt temperament og han udser sig Kalle som sit nye mobbeoffer. Slip køterne fri er en barsk historie om afpresning og mobning, om at føle sig alene og magtesløs – og om hævn.

»Bed! Den bed sgu da ikke. Når den bider, knuser dens kæber dine knogler. Det er kun et lille ord fra min side. Er du med?«
Jeg trak hurtigt cyklen forbi ham og sprang op på den.
»Husk pengene i morgen,« råbte han efter mig. »Så de ikke bider dig. Bider rigtigt!«


Hver eftermiddag, når Kalle er på vej hjem, afskærer Johan ham vejen og truer med at pudse hundene på ham, hvis ikke Kalle gør, som han får besked på. Ingen lytter, når Kalle fortæller om afpresningen, og efterhånden som truslerne bliver værre, indser han, at han må tage kampen op alene.
 
 
SLIP KØTERNE FRI er den tredje ungdomsroman om mobning i min trilogi om samme emne.

Den første roman: Tokes maske udkom i 2008 og handler om, hvordan Toke ved at fokusere på det, han er god til, befrier sig for dem, der mobber.

Den næste bog i trilogien, Det sorte vand, udkom i 2009 og handler om Rune, som systematisk får undergravet sin selvtillid, og bliver mobbet helt ud over kanten.

Jeg afslutter nu min trilogi om mobning med romanen: SLIP KØTERNE FRI, hvor vinklen er hævn. 
 
Læs (tryk på linket): prøve: (tryk på linket)
 

Uddrag af lektørudtalelse

Vurdering: Det er en letlæst, velskrevet og hård historie om mobning og afpresning. Tonen er ond og hård, og vi forstår Kalles følelse af afmagt, der til sidst bliver vendt til en trods, der fører frem til bogens meget barske slutning

Til bibliotekaren: Velskrevet, spændende og barsk letlæst bog om mobning. Anbefales til alle børnebiblioteker og Pædagogisk lærings centre.


Uddrag af anmeldelser

Det er en velskrevet bog der fortæller noget om hvor galt det kan gå, når mobning får lov at udvikle sig uden der rigtigt er nogle som griber ind. Jeg kan virkelig anbefale bogen , som jeg også finder at kunne være et godt valg som klasse læsning i skolen.
Ulla Weishaupt, Bogrummet.


Slip køterne fri er lidt af en gyser.
Hovedpersonen Kalle er en sammensat og nuanceret karakter.
Slip Køterne fri er en uhyggelig spændende og tragisk fortælling om, hvordan Kalle langsomt selv bliver til mobberen.
Birte Strandby, Bogvægten


Magtkampen og mobningen udvikler sig mere og mere vanvittigt, og vi bliver vidne til en højdramatisk, spændende afslutning...
En letlæst, velskrevet og tankevækkende, grum historie.
Børn & Bøger, Kent Poulsen


Slip Køterne fri er letlæst med mange korte kapitler og henvender sig til store børn og unge, som kan klare at læse en grusom historie om mobning og hævn.
Ugeavisen Ringkøbing, Bodil Hejlsving.


Henrik Nilaus går planken ud, han præsenterer sin læser for et handlingsmønster og dets konsekvenser. Det er grum læsning. Måske for grum?
Steffen Larsen
 
Anmeldelser:
 
Engang var bøger, som er lette at gå til og uden al for mange sider lig med manglende læsefærdighed, store typer og lave lix-tal. Nu er det snarere omvendt – ihvertfald for en bestemt type realistiske historier - hvor forfatterne nærmest konkurrerer om at fatte sig korthed og med størst mulig vægt.

Her er f.eks. Henrik Nilaus, der har skrevet en række bøger om mobning, skyld og skam. Nu afslutter han sin rejse ind i mørkets hjerte med den sorteste mest firkantede historie, jeg længe har læst. Man har forfatteren mistænkt for, at han heller ikke selv bryder sig om handlingen; men den skulle skrives. ”Slip køterne fri” har alt fra hylden med ondskab. Drengen Kalle går i 8. klasse. Han bliver nådesløst mobbet af den nye dreng på vejen, som har to bidske kamphunde. Det er ubærligt, hvad der sker med Kalles kat, hans lillesøster står også på mobbelisten. Samtidig har han en soldaterstorebror, som brovtende skyper hjem om, hvordan han nakker islamister i Afrika. Hjemme på gården bryder sygdom ud blandt køerne. Det hele ramler, og det gør det i bogstaveligste forstand. ”Hvornår har du sidst haft en god dag,” spurgte storebror, før han tog af sted.

For dog at forsøde Kalles triste liv indtoducerer forfatteren pigen Liva, som er på Kalles side, men måske også må give op overfor den stenhårde klump af vrede og hævntørst, som han bygger op. Henrik Nilaus går planken ud, han præsenterer sin læser for et handlingsmønster og dets konsekvenser. Det er grum læsning. Måske for grum? 
Steffen Larsen (Anmeldelsen som var tiltænkt Politiken, blev ikke bragt, men bringes her i en lidt forkortet udgave)
 
 
 
Slip Køterne fri er en letlæst roman, og så er det lidt af en gyser. Det handler om mobning, og hvad mobning gør ved ofret.
Kalle er teenager, og han har problemer. Kalles storebror er soldat og sendes til Afrika for at bekæmpe terrorister, og en særlig ondartet mobber flytter ind tæt på Kalles forældres gård. Denne nye mobber har to kamphunde, som han bruger til at true sine omgivelser, især Kalle.
Ikke alt er dårligt. Kalle forelsker sig i Liva fra klassen, og det er gengældt. Hans familie er heller ikke værst, han har arvet sim morfars kat, hans lillesøster er ok, og han har en solid støtte i den bror, der nu rejser væk i seks måneder.
Med brorens afrejse begynder det at gå galt. Hans forældre har vanskeligheder med at acceptere storebrorens krigsdeltagelse, gårdens køer bliver syge, og det påvirker familiens indtjening. Kamphundene står klar til at modtage Kalle, hver gang han cykler hjem. Hans onkel, politimanden, giver ejeren en bøde, hvad der får mobningen til at eskalere til det virkeligt lede.
Liva overbeviser Kalle om, at han kan bruge sin overlegne intelligens, og Kalle får en ide, der kan stoppe mobningen. Hermed burde freden lægge sig over miljøet, men krigen kræver forsat sine ofre.
Forældrene har ikke overskud til at hjælpe ham, og Liva hopper fra, da det bliver grimt. Kalle er en sammensat og nuanceret karakter, mens de to mobbere er personificeret dumhed og ligeså personificeret ondskab. Slip Køterne fri er en uhyggeligt spændende og tragisk fortælling om, hvordan Kalle langsomt selv bliver til mobberen.
Birte Strandby, Bogvægten.
 
 
 
Slip Køterne fri af Henrik Nilaus
Henrik Nilaus (1952) har i mange år arbejdet i TDC, men i 1984 udkom hans debut ” De sa’ det ikke ku’ ske” og 1999 sagde han jobbet op for at leve af sit forfatterskab. 2001 blev han uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur og har skrevet et væld af børne- og ungdomsbøger.
Slip Køterne fri er sidste bog i trilogien om mobning. 2008 kom “Tokes maske”, og året efter “Det sorte vand”. De tre bøger har hver deres tilgang til emnet, “Toke” fokusere på det han er god til, i “Det sorte vand” er det undergravelse af selvtillid, der er temaet, og i “Slip køterne fri” er det had der gennemsyrer mobningen.
Kalle er bogens omdrejningspunkt. Hans storebror er sendt ud som soldat for at bekæmpe terrorister, hvilket giver en trykket stemning i familien, og samtidig flytter Johan med sine to bistre kamphunde ind ved siden af. Kalle er bange for hundene, hvilket Johan opdager med det samme, og truer ham ved at have hundene i lang snor, når han skal forbi, samtidig med at han kræver løsepenge hvis Kalle vil forbi. Kalle er i forvejen mobbeoffer, og med Johans tilflytning eskalerer det. Forældrene kan ikke hjælpe ham, de rummer kun store broderen der er i krig, samt en sygdom der er brudt ud på gårdens besætning. Kalle finder dog støtte i klassekammeraten Liva, og så de få gange han kan Skype med sin bror.
Det er en velskrevet bog der fortæller noget om hvor galt det kan gå, når mobning får lov at udvikle sig uden der rigtigt er nogle som griber ind. Jeg kan virkelig anbefale bogen , som jeg også finder at kunne være et godt valg som klasse læsning i skolen.
Slip køterne fri indgår i forlagets Zoom serie Stærke ungdomsbøger, der er lette at læse.
Karakter 4 ud af 5 stjerner
Ulla Weishaupt, Bogrummet
 
 
Magtkampen og mobningen udvikler sig mere og mere vanvittigt, og vi bliver vidne til en højdramatisk, spændende afslutning...
En letlæst, velskrevet og tankevækkende, grum historie.
Børn & Bøger, Kent Poulsen


Slip Køterne fri er letlæst med mange korte kapitler og henvender sig til store børn og unge, som kan klare at læse en grusom historie om mobning og hævn
Ugeavisen Ringkøbing, Bodil hejlsving.
 
  • Lektørudtalelse

    Emne
    : mobning ; afpresning
    Da Johan med to barske kamphunde flytter ind hos naboen, får Kalle problemer. Hver dag bliver han passet op af Johan, der truer med hundene og afpresser ham. Ingen tror på Kalles historie, så han må tage sagen i egen hånd

    Kort om bogen
    En ny dreng med to bidske kamphunde flytter ind på vejen til Kalles hus. Han begynder at true Kalle med hundene hver dag. Truslerne bliver værre og værre, men ingen tror rigtig på Kalles historie. Hvad skal han stille op? Letlæst for 12-14-årige

    Beskrivelse
    Kalle bor med sine forældre og lillesøster på en gård. For at komme til gården skal han passere gamle Ingeborgs hus, og en dag flytter Johan, der har to bidske kamphunde, ind hos Ingeborg. Johan udser sig Kalle som mobbeoffer og afskærer ham vejen hjem fra skole. Han forsøger at afpresse Kalle ved at true med at pudse hundene på ham, og han får nogle af Kalles klassekammerater med på mobningen. Da truslerne bliver værre og værre, og da hverken forældrene eller andre rigtig tror på ham, må Kalle til sidst tage kampen op helt alene

    Vurdering
    Det er en letlæst, velskrevet og hård historie om mobning og afpresning. Tonen er ond og hård, og vi forstår Kalles følelse af afmagt, der til sidst bliver vendt til en trods, der fører frem til bogens meget barske slutning

    Andre bøger om samme emne/genre
    Bogen kan ses som en afslutning på Henrik Nilaus' trilogi om mobning, der består af Tokes maske og Det sorte vand.

    Til bibliotekaren
    Velskrevet, spændende og barsk letlæst bog om mobning. Anbefales til alle børnebiblioteker og Pædagogisk lærings centre.
    Lektør: Torben Wilhelmsen
  •