Mission 2 den grå dame

Omslagsillustration: Pernille Lykkegaard.
 

En bog fuld af drama og ægte fortællerglæde. En dejlig og varm bog om venskab og ubetinget sammenhold. Nønne Lønne Votborg.

 
Henrik Nilaus rammer en fin tone i romanen, der er spændende episoder, sjove hændelser, og man kan roligt sætte sig til at vente på den næste i serien. Mission 3 vil være på vej.Bent Rasmussen
 
 

Bogen er velskrevet, og særligt dialogen mellem personerne flyder godt.
En fin og velskrevet efterfølger til bind 1 i serien om APS Security. Et godt bud på en krimiserie, der kan fænge både drenge og piger fra 10-13 år.
Lektør: Marion Tirsgaard

 

Henrik Nilaus historie om de tre venners detektivbureau er tilsyneladende en klassisk børnedetektiv roman … men den er mere end det, for der bliver stillet spørgsmålstegn ved, om de gør det rigtige. Om det er ok at gøre noget ulovligt, for at løse et problem. Om målet helliger midlet. Bogen giver heldigvis ikke noget klart svar. På den måde bliver historien mere interessant og spændingen får mere tyngde. Emil Blichfeldt.

 

 
Der sker sære ting på Dragsholm slot. Kostbare malerier forsvinder i nattens mulm og mørke. Aske, Paprika og Sander flytter ind på den nærmeste campingplads for at se nærmere på sagen. Her møder de blandt andre den gamle, lettere forvirrede konsulinde og hendes tjener samt en mystisk tysk turist og hans, efter Sanders mening, ret søde datter. Men er det spøgelser, der huserer på det gamle slot, eller er der tale om ganske gement kunsttyveri?

Detektivbureauet APS står for Aske, Paprika og Sander og løser alle opgaver med fuld diskretion. Det påstår de i hvert fald på hjemmesiden, de har lavet mest for sjov. Men da der pludselig tikker en opgave ind, er det svært at takke nej, når man er i pengenød.

”I den smule lys, som kom ind gennem vinduerne i teatersalen, kunne vi se to skygger tone frem gennem væggen. Mellem sig bar de et stort maleri. De bevægede sig langsomt hen over det knirkende gulv mod det sted, hvor vi sad på hug…

 

 

Anmeldelser: 
Henrik Nilaus er kommet godt af sted med sin krimiserie om Detektivbureauet APS, der består af Sander, Aske og Paprika. I ”Mission 1 – Undercover på nettet” (2012) danner teenagerne Sander, Aske og Paprika for sjov detektivbureauet APS, og inden de får set sig om, sidder de i toget på vej til Sønderjylland for at opklare en sag om dræbte får.
Detektivbureauet APS står for Aske, Paprika og Sander, og iflg. bureauets hjemmeside løser man alle opgaver med fuld diskretion. Egentlig er det hele kun for sjov, men pludselig er de taget på ordet, og de må af sted. Det er også svært at sige nej, når prisen for at løse opgaven er 10.000 gode danske kroner.
Nu er bind 2 så udkommet, og det har fået titlen ”Mission 2 – Den grå dame”, og Henrik Nilaus holder niveauet fra bind 1. Detektivbureauets anden opgave tikker ind. Dyre malerier forsvinder nemlig i nattens mulm og mørke fra Dragsholm Slot i Vestsjælland. Der går også rygter om genfærd og spøgelser på slottet, så APS drager naturligvis straks på mission med cykler og telt, naturligvis under cover. Faktisk møder detektiverne slet ikke den person, der vil betale 25.000 kr. for opklaringen af mysteriet på slottet – eller rettere sagt: personen ved ikke, at det er de tre børn, der udgør detektivbureauet – og sådan skulle det helst blive ved med at være.
De tre børn møder bl.a. en ældre senil dame, der tror, at børnene er hendes familiemedlemmer, men damen har også sine klare øjeblikke, og det giver stof at arbejde med for de tre. De møder også kustoden på slottet, og han bliver mere end træt af trioens emsighed. Det samme gør campingpladsejeren. De tre detektiver kaster sig selvfølgelig naivt ind i opklaringsarbejdet og kommer ud i en række penible situationer, de bliver bl.a. spærret inde i kælderen under slottet, men de klarer selvfølgelig ærterne. Det ligger ligesom i præmisserne for genren. Og på vej hjemefter veludført gerning med 25.000 gode danske kroner på kontoen tikker den næste opgave ind: den handler om tyverier af nye biler.
Henrik Nilaus rammer en fin tone i romanen, der er spændende episoder, sjove hændelser, og man kan roligt sætte sig til at vente på den næste i serien. Mission 3 vil være på vej.Bent Rasmussen, redaktør af "SKOLEBIBLIOTEKET" April 2013.

 

Med ”Mission 2: Den grå dame” er detektivbureauet APS på banen igen. I bedste ”De fem” stil, stiller Aske, Paprika og Sander – deraf navnet APS – op til opgaver, der kræver fuld diskretion. Egentlig opstod detektivbureauet ved et tilfælde, men nu er de tre gode venner godt i gang og har fået smag på at opklare sager.
I første bind tog de til Sønderjylland for at løse et mysterium om dræbte får, men denne gang gælder det noget endnu mere kostbart: dyre malerier fra et slot! Detektivbureauet modtager henvendelse om, at der på Dragsholm Slot forsvinder dyre malerier i nattens mulm og mørke. APS må hjælpe!
Nu må de tre af sted på en ny mission og indlogere sig på den nærmeste campingplads. På slottet møder de tre den gamle senile fru Fabricius, der ejer malerierne. Slottets kustode, Adam, ser helst at de tre forsvinder, men fru Fabricius tror børnene er hendes børnebørn – hvilket er meget belejligt for sagens opklaring.
På campingpladsen foregår der også mystiske ting. Hvorfor er den nabocamperende tysker fx så velhavende? De tre vikler sig ud i mange spøjse og akavede situationer, men heldigvis har de held til at klare det hele. Rigtig spændende bliver det dog for alvor, da de bliver indespærret i slottets kælder. Nu er gode råd dyre.
Forfatteren Henrik Nilaus har endnu engang skrevet en spændende og munter detektivroman fuld af drama og ægte fortælleglæde. Selv om bogen har fokus på opklaringen af de forsvundne billeder, er Mission 2 ikke mindst en dejlig og varm bog om venskab og ubetinget sammenhold. Sander, Aske og Paprika er tre vidt forskellige børn, men det gør kun bogen endnu mere elskelig. Det er en sjov og spændende bog, som vil tiltrække mange læsere, selv om den ret beset kunne fortjene at plottet stod endnu tydeligere.
Nønne Lønne Votborg, sjovforbørn.dk


Det er igen tid til at gå undercover. Det er tid til at udføre et stykke ulovligt arbejde – men det er vel ok – når der er et godt formål?
De tre venner Sander, Aske og Paprika er ude på anden mission med deres detektivbureau APS, hvor de udgiver sig for at være voksne, der opklarer mysterier mod kontant betaling.
Denne gang drejer det sig om en sag, hvor der forsvinder værdifulde malerier fra Dragsholm slot og meget tyder på, at der er genfærd indblandet i sagen. De tre venner skyr ingen midler og ved hjælp af indbrud på slottet, ulovlig overvågning med spionkamera og masser af løgne overfor en gammel dame, nærmer de sig deres mål. Undervejs får Sander dog tid til en lille affære med en tysk pige – til Paprikas store misfornøjelse.
Men hvad nu hvis formålet ikke er godt? Hvad nu hvis det viser sig, at missionen i virkeligheden er at hjælpe en forbryder? Er de så selv forbrydere?
Henrik Nilaus historie om de tre venners detektivbureau er tilsyneladende en klassisk børnedetektiv roman. Komplet med mysterier, gnidninger mellem drenge og piger og åndssvage forældre, men den er mere end det, for der bliver stillet spørgsmålstegn ved, om de gør det rigtige. Om det er ok at gøre noget ulovligt, for at løse et problem. Om målet helliger midlet. Bogen giver heldigvis ikke noget klart svar. På den måde bliver historien mere interessant og spændingen får mere tyngde. Jeg var ikke udelt begejstret for første bog i serien, men mission 2 har mere bid. Emil Blichfeldt, Weekendavisen maj 2013

 

 

Lektørudtalelsen:
Anvendelse/målgruppe/niveau:
2. del i krimiserie for drenge og piger, der kan lide spændende og humoristiske krimiserier, hvor børn opklarer mysterier. Til frilæsning fra 10-13 år

Beskrivelse:
Vennerne Sander, Aske og Paprika dannede i bind 1 detektivbureauet APS og opklarede deres første sag om en flok dræbte får i Tønder. Få dage efter at vennerne er tilbage fra Sønderjylland, får de deres anden sag. De skal opklare mysteriet om nogle forbyttede malerier på Dragsholm Slot. Trods Sanders modvilje tager vennerne på campingferie nær Dragsholm Slot og møder både genfærd, en dement enkefrue, en sur campingchef og en tysk kunsthandler, der ifølge Sander, og til Paprikas ærgrelse, har en ret sød datter! Uden at røbe for meget lykkes det endnu engang APS at opklare mysteriet. Til slut lægges der op til et 3. bind, da der tikker en ny sag ind om nogle stjålne biler. Krimiplottet og karaktertegningen er som i bind 1 meget traditionel, men det fungerer og passer godt til genren. Bogen er velskrevet, og særligt dialogen mellem personerne flyder godt. Bogen kan læses uafhængigt af bind 1. Forfatter har skrevet en lang række børne- og ungdomsbøger, fx Pinligt!-serien

Sammenligning:
Serien minder i form og niveau om andre krimiserier for samme målgruppe, fx Cornelius Krut og Esme og Igor

Samlet konklusion:
En fin og velskrevet efterfølger til bind 1 i serien om APS Security. Et godt bud på en krimiserie, der kan fænge både drenge og piger fra 10-13 år.
Lektør: Marion Tirsgaard.