Pinligt 4 Væddemålet

Omslagsillustration: LineJ

Samtidig med udgivelsen af Pinligt! Væddemålet, er de tre første bind i serien blevet genudgivet i nye bearbejdede udgaver.

 
 

 

Ditte nyder at være på efterskole, specielt efter hun er blevet kæreste med Alexander. Men Julie er stadig interesseret i Alexander, og hun har væddet med Maja om, at Ditte og Alexanders forhold ikke kan holde i tre måneder. Først synes Ditte, at det er lidt sjovt at være genstand for et væddemål. Men kun indtil det går op for hende, at Julie nu har endnu en grund til at ødelægge deres forhold.

Jeg blev kold indeni. Alexander stod og dansede med Julie. Og hun dansede helt tæt og kælent op ad ham. Jeg kikkede over mod de andre i husgruppen: var der ikke nogen, der kunne gøre noget?
Jeg var nødt til at komme væk. Og så kom tårerne; de begyndte at løbe helt af sig selv. Og jeg løb med dem, op på mit værelse, og smed mig på sengen.

 

Anmeldelser:
Dittes familie er pinlig! Far er værst. Han er bare total piiinlig!
Henrik Nilaus har ramt en mindre guldåre (og tidens tone) med sine nu fire bøger om en helt almindelig familie fra Hillerød. Selvom den nye bog hedder "Væddemålet" og handler om spirende kærlighed mest, så er det alligevel den pinlige far, der løber med en stor del af opmærksomheden (og latteren). I skrivende stund er fars interesse hundelorte. De forsvinder først for alvor, da han får sat falske overvågningskameraer op på villavejen. Og i hvilken familie finder man på at give mormor en mobiltelefon med i listen? Som oven i købet begynder at ringe..., næ, ikke mere om det. Da mormors aske skal dumpes i Øresund, går det naturligvis heller ikke efter hensigten.
Der bliver grinet en del i Væddemålet, men der bliver også grædt modige tårer, krokodilletårer og gjort en række indledende øvelser på livets kærlighedssti. Henrik Nilaus har et godt øje for, hvorledes små ting kan blive til store katastrofer.
Ved bogens slutning er læseren endnu usikker på, om det nu tre måneder lange forhold kan bære, men hun er blevet underholdt og rusket godt igennem. Det er nemlig nok især piger, som vil interessere sig for kæresteriets anatomi hos to 15-årige.
Drenge derimod ville nok mene, at den pinlige far er helt vildt sej
. Steffen Larsen, Politiken.

Dittes halvpinlige familie gør det også i bind 4 vanskeligt for hende - eller rettere: Ditte oplever familien - især faderen - som pinlig, men jeg synes nu også, at faderen er morsom. Fx da mormors aske skal spredes fra Ven, det kommer farmand langt fra elegant fra. Og det fyger efterfølgende med fine vitser i familiens skød!
Henrik Nilaus har godt styr på de morsomme hændelser - og især på den halvpinlige families gøren og laden, men han har tydeligvis også nærkontakt med de unges sprog. Bent Rasmussen, Skolebiblioteket.

 

Lektørudtalelse:
Ditte er nu fyldt 15 år, og serien bevæger sig så småt ind i et univers for større teenagere.
Ditte er blevet kæreste med Alexander, og efterskole-slænget vædder om, hvor længe forholdet varer. For at gøre alting værre er Dittes og Alexanders forældre blevet gode venner. Nytårsaften bliver mere romantisk end planlagt, men den pinlige stemning reddes på tragikomisk vis af Dittes demente mormor.
Skøn historie om kærester og "den første gang", samt alle de pinligheder forelskede unge må stå model til fra velmenende familier og venner. Handlingen - eller pinlighederne - bygges gradvist op, så man både smiler og krummer tæer i takt med, at Ditte skildrer sin kærlige kernefamilie i Hillerød på ægte teenagefacon.
Sproget er flydende og veloplagt, og hvert kapitel starter med en kort brødtekst om de næste problemer i Dittes liv, så man hele tiden føres videre i historien.
Egner sig både til tøsebogspublikummet og til unge, der gerne vil læse en sjov historie, der ikke er alt for poppet. Skøn historie om forelskelse og familieliv.
Lektør: Pia Boisen Michelsen.